• Hnúšťanský akord - znova najlepší na Slovensku !

          • 20. marca sa zúčastnili  dve družstvá našich žiakov celoslovenskej a medzinárodnej súťaže Hnúšťanský akord.

             

            https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS3edI7N-k1qGdla1AmwSKDMWHdrR4_CZj6qMkWVaflNCDatDuE            Už na začiatku školského roka 2015/2016 nás pani učiteľka informovala o možnosti zapojiť sa do vedomostnej súťaže žiakov ZUŠ v predmete hudobná náuka. Bez váhania sme súhlasili, a tak sme usilovne pod jej odborným pedagogickým vedením začali "ostošesť nasávať" teoretické vedomosti z tohto umeleckého prostredia. Náš trojčlenný tím áčkovej kategórie v zložení Peter Ondrík, Martina Bálintová a Tamara Mikitová zodpovedne pripravovala Mgr. Anetta Vargová.

                        Fenomenálna súťaž „Hnúšťanský akord“ je vedomostnou previerkou žiakov I. stupňa ZUŠ s celoslovenskou pôsobnosťou v oblasti hudobnej náuky. Ide celkom o náročné, ale zábavnou formou sumarizovanie vedomostí z oblasti hudobnej teórie, dejín hudby, sluchovej analýzy, či logického myslenia. Súťaž prebiehala v troch kategóriách podľa veku a ročníka súťažiacich. Súťaž je postupová, víťazom sa stáva družstvo, ktoré získa najviac bodov, a nám sa postupne podarilo prebojovať cez školské, okresné, až po krajské kolo.

            Obrázok 1   Cestujeme vlakom do Spišskej Novej Vsi

                        Dňa 22. februára 2016 sme si svoje vedomosti zmerali na krajskom kole v priestoroch ZUŠ v Spišskej Novej Vsi. Za Košický kraj zápolili v troch kategóriách družstvá zo štyroch miest - z Košíc, Medzeva, Spišskej Novej Vsi a, samozrejme, Michaloviec. Boli sme si vedomí, že iba prvé miesta postupujú do celoslovenského kola v Hnúšti. ZUŠ Michalovce mala zastúpenie v dvoch kategóriách, A a C. Riešili sme otázky i úlohy zo štyroch oblastí hudobnej náuky. Súčasťou okruhových otázok na krajských kolách a celoslovenskom kole sú i tzv. bonusové otázky, ktoré sú zamerané na osobnosť Prof. Jána Valacha. Správne odpovede hodnotila bodmi odborná komisia. Po každej oblasti sa robilo priebežné zhodnotenie získaných bodov, preto bolo napínavé sledovať, ako sa mení nazbieraný stav bodov a víťazné poradie. Nakoniec sa nám po štyroch kolách vedomostných súbojoch podarilo nazbierať 315 bodov, dostať sa na prvé miesto A kategórie, čím sme si zabezpečili postup do celoslovenského kola. Pre ZUŠ Michalovce vybojovali ešte prvé miesto v C kategórii s počtom bodov 325 sympatické dievčatá Janka Tutková a Dominika Duranková. Za B kategóriu postúpila Spišská Nová Ves s 325 bodmi. Veľmi sme sa tešili, avšak vedeli sme, že si nemôžeme dopriať ,,dovolenku“, ale naďalej sa usilovne pripravovať na Hnúšťanský akord. Pani učiteľka nám bola veľkou oporou a hravou formou nás naďalej snaživo pripravovala na celoslovenské kolo.

                        Začiatkom jari v dňoch 20. - 22. marca 2016 sa v spoločenskej sále MsKS Hnúšťa uskutočnil očakávaný XVIII. ročník vedomostnej súťaže žiakov ZUŠ v predmete hudobná náuka. Tu sa zavŕšilo celoslovenské a medzinárodné kolo do ktorého sa postupne prebojovalo 18 družstiev ZUŠ zo 6 krajov Slovenska. Po slávnostnom otvorení nás družstvá kategórie A vyzvali, aby sme si zasadli za stoly. Nachystali sme si ceruzky, zobrali spoločne rozum do hrsti. Asistentky poroty nám rozdali zadanie a spustila sa časomiera.

            Súťažné okruhy boli zamerané na štyri oblasti:

            1. Oblasť - stupnice, intervaly, akordy.

            2. Oblasť - hudobné výrazy, hudobné nástroje.

            3. Oblasť - takty, rytmus, pesničky.

            4. Oblasť - Na krídlach melódie... - ukážky hudobných diel.

             

            Po pol hodinovom turnaji kategórie A sa vykryštalizovalo 1. miesto pre ZUŠ Tvrdošín – Žilinský kraj s 360 bodmi. Nás čakal „rozstrel“, padla jedna otázka a bolo rozhodnuté.
            ZUŠ Michalovce – Košický kraj, s počtom bodov 331 získalo 2. miesto vo vedomostnej súťaži Hnúšťanský akord 2016. Úprimná radosť, slzičky šťastia a veľké objatia nemali konca kraja.

            Obrázok 2     ZUŠ Michalovce A kategória 2. miesto

            Za všetko čo vieme, srdečne ĎAKUJEME našej pani učiteľke

            Mgr. Anetke VARGOVEJ

            za jej cenné vedomosti a energiu.

             

                

            Obrázok 3    ZUŠ Michalovce C kategória 1. miesto

             

            Páčil sa nám skvelý koncert v podaní žiakom ZŠ a ZUŠ Jabloňová Liberec ČR. Príjemnú atmosféru vytvárala Mgr. Gabriela Füssyová.

             http://www.ustream.tv/channel/hnustansky-akord

            Tešíme sa na ďalší ročník hudobnej súťaže ,,HA“

              :-)

          • Čin roka 2015

          • Mestské zastupiteľstvo na svojom ôsmom zasadnutí schválilo návrh na udelenie titulu Čin roka 2015.                                Za oblasť kultúry dostali ocenenia umelecké telesá  našej školy:

             

            Detský spevácky zbor PRO MUSICA

             

            Tanečná skupina Estrella a Estrellka pri ZUŠ Michalovce

             

            Spevácko - dychový súbor Flauto Cantabile

             

            Za oblasť pedagogiky dostala ocenenie učiteľka výtvarného odboru a vedúca predmetovej komisie Bc. Alena Niklasová

            Sošky Michalovského Pegasa si  ocenení prevzali na slávnostnom podujatí s názvom To najlepšie, čo v meste Michalovce máme, 18. marca  v Mestskom kultúrnom stredisku Michalovce.Fotografie v galérii.http://talentovanedeti.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=1