• Zlatá plaketa za štvorručnú hru pre Martinu a Tamaru



          • Regionálna súťažná prehliadka žiakov ZUŠ v štvorručnej hre na klavíri potvrdila kvality pedagógov a žiakov našej ZUŠ na Štefánikovej ulici v Michalovciach. V zlatom pásme zažiarili žiačky učiteľky Anetty Vargovej. Do Michaloviec priniesli Zlatú plaketu a diplom talentované klaviristky Martina Bálintová a Tamara Mikitová.

            Dejiskom už 7.ročníka Regionálnej súťaže v štvorručnej hre bola ZUŠ na Bernolákovej ulici v Košiciach. Súťažiť tu prišlo až 29 párov klaviristov. Vynikajúco pripravených žiakov poslali do umeleckého súboja ZUŠ  Košice, Valaliky, Poprad, Spišské Vlachy, Krompachy, Smižany, Humenné, Vranov, Snina, Sečovce a Michalovce.  Súťažilo sa v piatich kategóriách.  Od osemročných prváčikov až po dvadsaťročných štvrtákov na II. stupni  základného umeleckého štúdia.

            „V škole vládla veľmi príjemná atmosféra znásobená ľudským a odborným prístupom poroty,  ktorej predsedala Mgr. art. Viola Samborská z Konzervatória  na Timonovej ulici v Košiciach,“ uviedla učiteľka Anetta Vargová. „Zazneli skladby takmer všetkých štýlových období – od baroka a jeho hlavného predstaviteľa Johanna Sebastiana Bacha až po 21.storočie veľmi obľúbenú americkú skladateľku Marthu Mier,“ dodala.

            Michalovská ZUŠ mala zastúpenie v III. kategórii. Svoje talenty spojili v párovej štvorručnej hre Martina Bálintová a Tamara Mikitová z klavírnej triedy pani učiteľky Anetty Vargovej.  „Dievčatá mali za sebou intenzívnu prípravu. „Štvorručka“ si vyžaduje súhru, jednotné naladenie na charakter skladby a disciplínu klavírneho prejavu. Myslím, že Martinka s Tamarkou všetko vynikajúco zvládli a podali výborný  výkon,“ pochválila svoje žiačky pani učiteľka. Nakoniec, jej slová potvrdila aj odborná porota. Rozhodla sa pre udelenie zlatej plakety a diplomu v zlatom pásme. Úspech našich klaviristiek nás veľmi teší. Veríme, že ich vynikajúci umelecký prejav poteší poslucháčov našich  koncertov hudobného odboru, na ktoré aj touto formou srdečne pozývame širokú verejnosť.

          • X. ročník Zemplín POP 2019 má rekordné čísla účastníkov


          • MICHALOVCE.  O účasť v hudobnej súťaži ZEMPLÍN POP 2019 je v tomto roku mimoriadne veľký záujem. V utorok 9. apríla sa v MsKs v Michalovciach súťažne predstaví až 80 spevákov a 25 kapiel žánrovo zameraných na populárnu hudbu.

            Hudobná súťaž vznikla pred desiatimi rokmi ako platforma pre spevákov a kapely populárnej hudby pôsobiacich v Základných umeleckých školách (ZUŠ). Bola medzi prvými svojho druhu na Slovensku. Myšlienku jej založenia zhmotnil na pôde michalovskej ZUŠ pedagóg  Atilla Balogh. Na východnom Slovensku  je to momentálne najväčšia  súťaž svojho druhu.

            Tohtoročná jubilejná súťažná prehliadka je ale kvôli počtu prihlásených účastníkov rekordná. Organizačne ju má pod palcom ZUŠ  v Michalovciach. Muzikanti a speváci na celý deň obsadia MsKs v Michalovciach. Súťažná prehliadka začína v utorok 9. apríla o 8.00 hod. Organizátori rátajú s tým, že vystúpenia hudobných skupín  potrvajú približne až do 19.00 hod.

            O priazeň poroty a divákov sa uchádza 80 spevákov a až 25 kapiel e zo ZUŠ miest Košického a Prešovského kraja. Do Michaloviec si to však namieria aj hudobné kapely z Novák, Prievidze, či Rajca. Účastníci zaspievajú známe slovenské a zahraničné populárne piesne. Viaceré kapely sa predstavia aj autorskými skladbami.

            Podľa organizátorov má súťaž až 305 účastníkov, medzi ktorými sú aj pedagógovia pripravujúci žiakov na  vystúpenia. Ich výkony ohodnotí odborná porota zložená z pedagógov konzervatórií. Tak ako vlani, aj v tomto roku v nej zasadne spevák Tomáš Buranovský. Podľa Atillu Balogha má súťaž pre žiakov a pedagógov ZUŠ veľký význam. Ponúka nielen možnosť prezentácie pred publikom, ale hlavne možnosť zdravej konfrontácie, či motivácie do ďalšej činnosti. Nie je tajomstvom, že veľa talentovaných spevákov a muzikantov pôsobiacich na slovenskej, či zahraničnej hudobnej scéne dostali svoje hudobné základy práve na Základných umeleckých školách východného Slovenska.

                                                                                                                       ZUŠ MICHALOVCE

          • Gold Europe Praha 2019

          • Žiaci výtvarného,tanečného a hudobného odboru sa zúčastnili v dňoch 18. - 31. marca 2019 Medzinárodného festivalu Gold Europe v Prahe.  Žiaci výtvarného odboru dostali zadanú tému Pražský hrad. Súťažili  s jednou prácou pripravenou doma a jednou prácou vypracovanou za hodinu v súťažnom ateliéri s využivaním rôznych techník. V kategórii jednotlivcov získala hlavnú cenu Nikola Kalinová v hodnote 1000 €, skupina žiakov bola ocenená grantom v hodnote 300 €.

            Žiačka hudobného odboru  Zuzana Sekletárová sa stala Laureátom I. stupňa v hre na akordeóne, Martina Soročinová Laureátom II. stupňav tomto nástroji. Hudobný odbor dostal grant v hodnote  300 €.

             Tanečná skupina Divas pre školu dostala grant v hodnote 300 €.

             

          • Tanec v srdci Košice

          • Tanečná skupina Divas (vedie M. Golas DiS.art) získala na súťaži v Košiciach tieto umiestnenia:

            kategória Show dance: 2. miesto a 3. miesto

                            Contemporary: 2. miesto

                            

             

          • Úspech LDO v regionálnej súťaži Zemplínska scénická jar

          • Regionálna prehliadka detskej dramatickej tvorivosti a ochotníckeho divadla Zemplínska scénická jar 2019 priniesla žiakom literárno- dramatického odboru ZUŠ Michalovce dvojitú radosť. Nielenže sa verejnosti predstavili divadelnými inscenáciami, ktoré tvorili s prvom polroku tohto školského roka, ale potešilo ich aj hodnotenie odbornej poroty. Do súťaže sa zapojili štyri detské divadelné súbory s piatimi inscenáciami. V striebornom pásme sa umiestnili divadelný súbor Hrkálky s inscenáciou Muchy, divadelný súbor „Ticho tam!“ s inscenáciou O Červenej čiapočke, divadelný súbor Bobuľky- mladšia skupina z elokovaného pracoviska ZUŠ v ZŠ s MŠ F. J. Fugu vo Vinnom s inscenáciou O repke. V zlatom pásme sa umiestnili divadelný súbor Asi tak s inscenáciou Prvá pusa a divadelný súbor Bobuľky – staršia skupina z elokovaného pracoviska ZUŠ v ZŠ S MŠ F. J. Fugu vo Vinnom. Bobuľky spolu s týmto ocenením získali postup do krajskej súťaže Detské divadelné Košice 2019, ktorá sa bude konať v apríli. Odborná porota ocenila aj učiteľku literárno- dramatického odboru Annu Kornajovú, ktorej udelila cenu za textovú predlohu a autorský prínos. Pre žiakov literárno- dramatického odboru ZUŠ sa účasťou v regionálnej súťaži ich aktivita neskončila. Najbližšie víťazné súbory Bobuľky a Asi tak vystúpia koncom marca počas Noci s Andersenom v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického. Divadelný súbor Asi tak sa s inscenáciou Prvá pusa predstaví v polovici marca aj na besede so spisovateľkou Lenou Riečanskou. So všetkými inscenáciami by sa chceli v máji verejnosti v Michalovciach predstaviť na spoločnom vystúpení divadelných súborov. Zároveň sa tam členovia súborov predstavia aj ako talentovaní recitátori.                                                                                

             Popisky pod fotografie:

            SPOLOČNÁ: Žiaci literárno- dramatického odboru ZUŠ Michalovce sa v regionálnej divadelnej súťaži predstavili s piatimi inscenáciami.

            BOBUĽKY: Členovia divadelného súboru Bobuľky sa s inscenáciou O Zlatej rybke umiestnili v zlatom pásme a postúpili do krajskej súťaž Detské divadelné Košice.

            ASI TAK: Členovia divadelného súboru Asi tak sa s inscenáciou Prvá pusa umiestnili v zlatom pásme.

            SPOLOČNÁ: Žiaci literárno- dramatického odboru ZUŠ Michalovce sa v regionálnej divadelnej súťaži predstavili s piatimi inscenáciami.

            BOBUĽKY: Členovia divadelného súboru Bobuľky sa s inscenáciou O Zlatej rybke umiestnili v zlatom pásme a postúpili do krajskej súťaž Detské divadelné Košice.

            ASI TAK: Členovia divadelného súboru Asi tak sa s inscenáciou Prvá pusa umiestnili v zlatom pásme.